Com denunciar la presència d’amiant

Pot ser que des de casa teva puguis veure amiant en algun habitatge, o que tinguis davant una inconfusible teulada d’uralita al magatzem d’una empresa. En aquests casos, com pots informar les autoritats competents perquè resolguin la situació? A qui t’has de dirigir?

Protocol de denúncia de presència d’amiant

Abans de res, hem d’aclarir que encara que hàgim detectat la presència d’asbest, en la majoria d’ocasions no haurem de denunciar la presència d’amiant, ja que la major part de les vegades el residu es troba en bon estat de conservació.

Desamiantat de coberta de l'Edifici el Blat de Gironella
Desamiantat de coberta

No obstant, hi ha ocasions en què és millorar assegurar-se que el residu no està afectant els voltants, o es tracta de residu d’amiant molt envellit i clarament perillós.

Anem a veure el protocol a seguir per denunciar o no la presència d’amiant.

Informar al propietari de l’edifici

El més efectiu i lògic és parlar directament amb el propietari de l’edifici. En cas que es tracti d’una teulada d’uralita de grans dimensions (element que és molt fàcil d’identificar), segurament el propietari en sigui conscient, la coberta ja estigui catalogada dins del cens d’amiant de la teva localitat i la retirada d’aquesta uralita es produirà al llarg dels propers anys.

Com vam veure en el nostre darrer post, la Unió Europea vol endurir la normativa de l’amiant, cosa que significa que les retirades s’acceleraran al llarg dels propers anys, i la gran coberta que et preocupa segurament desaparegui a curt/mitjà termini.

Quan cal denunciar la presència d’amiant?

Només cal denunciar la presència d’amiant en tres escenaris.

El material es troba en molt mal estat

Si el material objecte de la teva preocupació es troba en molt mal estat potser és important denunciar-lo per a la salut de totes les persones que transiten pel lloc.

En el cas d’objectes com poden ser canalitzacions d’uralita, revestiments, pintures ignífugues a l’interior de l’edifici (per exemple al pàrquing on deixes el cotxe) és objecte de més preocupació i us recomanem que informeu de la presència d’amiant.

Realitzem mostreig ambiental i és positiu

Si no estem segurs de si el material que ens preocupa conté amiant o no, podem fer un mostreig de fibres en suspensió per veure si hi ha presència de fibres a prop del nostre habitatge.

Aparell de mesurament de fibres d'amiant amb el número 46 a la pantalla. El número indica els minuts que ha estat en funcionament
Aparell de mesurament de fibres d’amiant que ha estat en funcionament durant 46 minuts segons es veu a la pantalla.

Aquests mostrejos, com vam veure al nostre post sobre els EPIS per retirar amiant, es realitzen mitjançant detectors de fibres en suspensió. Aquests mostrejos els pot fer:

  • una empresa especialista en retirada d’amiant
  • un laboratori especialitzat en detecció de fibres microscòpiques d’amiant
  • una empresa certificada en prevenció de riscos laborals i certificada en els riscos de l’amiant

La retirada es produeix de forma il·legal

Cal denunciar també si la retirada es produeix de forma il·legal, és a dir, la realitza una empresa no inscrita al RERA.

Aquesta empresa, al no estar registrada com a empresa manipuladora de residus d’amiant, segurament no coneixerà els protocols de seguretat per als seus treballadors i tampoc no podrà accedir a un abocador certificat per a l’eliminació dels residus (i acabaran abandonats a qualsevol lloc).

A qui cal informar?

Hi ha diversos organismes als quals et pots dirigir per denunciar la presència d’amiant.

Cal recalcar que en cap cas, quan parlem de “denunciar amiant”, ens referim que acudeixis a una comissaria de policia a formalitzar una denúncia, sinó al fet d’informar les autoritats competents.

El més efectiu: al teu ajuntament

El més efectiu en qualsevol de les situacions anteriors és informar el teu ajuntament. Com vam veure al nostre post sobre els censos d’amiant, són els ajuntaments els encarregats de la detecció i rastreig del conjunt d’edificis del seu nucli urbà que continguin amiant, i els ajuntaments informen després una institució superior (la comunitat autònoma), sobre els edificis amb amiant que hagin detectat.

Això significa que en cas de voler informar o denunciar amiant a prop de casa teva hauràs de dirigir-te a l’ajuntament de la teva localitat.

Els ajuntaments també són els responsables de retirar amiant abandonat als boscos en el cas que algú efectuï una retirada il·legal i abandoni els residus.

En cas que sigui necessària la intervenció de la policia municipal o dels cossos de seguretat serà l’ajuntament qui els informe, així que no cal que vagis a cap comissaria.

Als Agents Rurals o al SEPRONA-Guàrdia Civil (en el cas que no visquis a Catalunya)

El cos d’Agents Rurals, grup especialitzat en la protecció del medi ambient, així com els diferents cossos rurals de les diferents comunitats autònomes (com el SEPRONA en el cas de la Guàrdia Civil), també poden rebre denúncies sobre la presència d’amiant, especialment si es tracta d’abocaments il·legals o de construccions al medi rural.


Infografia: Quan cal denunciar la presència d’amiant o la seva retirada il·legal?

Si llegir-te el protocol anterior se’t fa pesat, t’hem resumit el flux d’actuació a l’hora de denunciar o no la presència d’amiant a la infografia següent:

Infografia sobre com i quan denunciar la presència d'amiant
Font: Departament de Treball, Generalitat de Catalunya

Retira el teu amiant ràpid i fàcil

No te la juguis i retira el teu amiant de forma fàcil i ràpida amb RetiradaAmiant.cat.

Si necessiteu pressupost, ompliu el nostre formulari per saber el preu de la vostra retirada d’uralita. Et responem a 72h.

Comparteix aquest post:

Últims 5 posts

Serveis

Retira el teu amiant

Estem certificats

Estem certificats per a retirar, transportar i eliminar amiant des de l’any 2015. 

logotip rera amiant català