Associacions d’Afectats per l’Amiant i fons de compensació per a víctimes

Llista d'associacions d'afectats per l'amiant i informació sobre el fons de compensació de víctimes.

L’amiant és un material altament tòxic que es va utilitzar àmpliament durant la segona meitat del segle XX al sector de la construcció, la construcció naval, l’aïllament i les indústries manufactureres en general. Tot i que l’amiant ja està prohibit en molts països, el seu ús de forma extensa en el passat ha deixat un saldo humà devastador. Les persones afectades per l’amiant pateixen problemes de salut que sovint desemboquen en el desenvolupament de diversos tipus de càncer, inclòs el mesotelioma, una forma rara i agressiva de càncer.

Arran d’aquesta tragèdia, s’han creat moltes associacions de víctimes i les seves famílies per donar suport als afectats per l’amiant. Organitzacions com La Federació Estatal d’Associacions Víctimes de l’Amiant, UGT i CCOO, ASFAMI i Avida, l’Associació de Víctimes d’Amiant, han treballat incansablement per proporcionar assistència, assessorament jurídic i pressionar perquè es legisli a favor dels afectats per l’amiant.

Trabajador de retirada de amianto con su ropa EPIdesmontando una cubierta con residuos de amianto

Història de les Associacions de Víctimes de l’Amiant

La Federació Estatal d’Associacions Víctimes de l’Amiant (FEAVA) es va fundar a Espanya el 1991 i, des de llavors, s’ha convertit en una de les associacions més grans i més antigues del país, que representa víctimes i familiars, així com els interessos dels treballadors d’aquelles indústries amb presència d’amiant.

RetiradaAmiant.cat

UGT i CCOO, dos dels sindicats espanyols més importants, han donat suport a l’associació des de la seva creació, alhora que s’han centrat a ajudar els seus membres que han patit malalties relacionades amb l’amiant. Junts, FEAVA i els sindicats espanyols persegueixen activament una reformulació de la legislació espanyola relativa a l’amiant i intenten ajudar els qui s’han vist afectats per estar exposats a aquest material. De moment, han aconseguit crear un fons de compensació per a víctimes de l’amiant,

ASFAMI, una organització sense ànim de lucre amb seu a València, és una altra important associació que representa les víctimes de l’amiant a Espanya. Aquesta organització proporciona ajut i suport a les persones que van estar exposades a l’amiant en el transcurs de la seva feina i les que ho van estar per contacte indirecte, per raons de residència o condicions geogràfiques. A més d’oferir l’orientació necessària als treballadors exposats a l’amiant, ASFAMI també és una de les principals defensores de la indemnització oportuna de les víctimes de l’amiant.

Per la seva banda, Avida, l’Associació de Víctimes d’Amiant, es va fundar el 2012 a Sevilla. Avida se centra a oferir assistència a antics treballadors, familiars de morts per problemes de salut relacionats amb l’amiant i comunitats locals afectades per aquest material perillós. Avida també opera a altres parts d’Espanya, com Andalusia i Aragó, on treballa per oferir suport i assessorament a les persones afectades.

Avida, per exemple, impulsa el reconeixement de tots els càncers relacionats amb l’amiant a Espanya, així com canvis en la llei que permetin als afectats rebre prestacions per jubilació anticipada. Per part seva, A4, l’Associació d’Afectats/des per l’Amiant a Aragó, treballa activament per donar suport a les persones afectades per l’amiant a Aragó.

Fons de compensació a per a les víctimes de l’amiant

Gràcies a la feina i pressió mediàtica d’aquestes organitzacions, el govern espanyol va aprovar recentment la llei 21/2022 de 19 d’Octubre, que creava un fons per ajudar a indemnitzar les víctimes de l’amiant. Això va suposar una gran victòria per a les associacions de víctimes de l’amiant i els sindicats, que feia gairebé 15 anys que lluitaven per aquesta legislació.

La lluita per eradicar l’amiant

Les associacions de víctimes de l’amiant i els sindicats espanyols no volen només un fons de compensació per a les víctimes, sino que també estan intentant activament erradicar l’amiant del país. Les eleccions recents a Espanya van donar lloc a un augment del finançament per a l’eradicació de l’amiant, amb 25 milions d’euros dedicats a retirades. La Generalitat de Catalunya també ha reactivat les ajudes per a retirar amiant, que està treballant amb aquest objectiu.

Els esforços d’aquestes associacions i els sindicats han estat essencials per donar suport als afectats per l’amiant i contribuir a cridar l’atenció sobre el problema. Com a resultat, la situació dels afectats per l’amiant a Espanya ha anat millorant els últims anys, amb més reconeixement i compensació per a les víctimes i les seves famílies.


Llista d’algunes associacions d’afectats per l’amiant

A continuació et deixem les associacions d’afectats per l’amiant més importants del nostre país. Si tens una associació de persones afectades per l’amiant que no està a la llista, posa’t en contacte amb nosaltres i l’afegirem.


Conclusions

L’amiant és un material altament perillós que va deixar devastadores conseqüències humanes i mediambientals a causa del seu ús extensiu a les indústries durant la segona meitat del segle XX. Tot i això, gràcies a la feina i dedicació de les associacions de víctimes de l’amiant i dels sindicats, la situació dels afectats per l’amiant a Espanya millora cada any. Aquestes organitzacions proporcionen suport i assessorament essencials a les persones afectades per l’amiant, alhora que s’esforcen per garantir que rebin les indemnitzacions oportunes.

Comparteix aquest post:

Últims 5 posts

Serveis

Retira el teu amiant

Estem certificats

Estem certificats per a retirar, transportar i eliminar amiant des de l’any 2015. 

logotip rera amiant català