Com saber si la meva Uralita té amiant?

Com pots saber si un material de casa teva o de la teva empresa conté amiant? En aquest post et donem alguns trucs i consells per a esbrinar-ho

Aquesta pregunta és una de les més freqüents entre els propietaris d’inmobles. I és que es tracta d’una informació de vital importància que cal conèixer abans de fer qualsevol canvi de taulada o tasca de manteniment, ja que en cas de manipuarl-ho, podria acabar provocant greus problemes de salut per la seva inhalació.

En aquest article t’expliquem com pots saber si hi ha presència d’amiant a la teva uralita i què s’ha de fer en aquests casos. Segueix llegint!

Metodologia d’inspecció d’amiant

Operari de RetiradaAmiant.cat durant una retirada

Per saber si la nostra uralita té amiant, el més fàcil és seguir la següent metodología. I es que existeixen diverses formes per poder-ho verificar:

Data de fabricació i instal·lació

El primer que hem de fer és aconseguir la documentació de l’edifici, que ens permeti observar quin és l’any de la seva construcció. Si la construcció és anterior a l’any 2002, el més probable és detectar presència d’amiant, ja que fins aleshores la majoria d’edificacions de l’Estat Espanyol es feien amb aquest element.

Documentació de l’instal·lació de la teulada

Un altre pas que podem fer per determianr si hi ha presència d’amiant a la nostra uralita és aconseguir la documentació d’instal·lació de la nostra teulada. No obstant, no és habitual conservar aquests tipus de document. En cas que el tinguem, únicament haurem de mirar quins són els elements que es van fer servir aquell dia per a construir, i veure si aquests contenen amiant.

Inscripció “NT”

A algunes cobertes, s’hi pot veure l’inscripció NT, que correspon a “Nova Tecnologia”. Aquesta marca ens dona la certesa de que a les nostres plaques d’uralita no hi ha presència d’amiant, ja que el material del qual estan compostes és la fibra de vidre.

Conèixer l’ús i conservació de la construcció

Tots aquells edificis que hagin tingut un manteniment regular durant el pas del temps, tenen un risc menor de contenir amiant a l’uralita. El més natural seria que s’haguessin substituit les estructures que contenien aquest element per altres, o bé que s’haguesin conservat mantenint l’amiant totalment confinat, sense risc de danys per a la salut.

Recollida d’una mostra

Un altre mètode que podem dur a terme per sortir de dubtes, és agafar una petita mostra i enviar-la a un laboratori perquè l’analitzin. No obstant, aquesta és la pràctica menys recomanada, ja que haurem de manipular nosaltres mateixos la suposada placa que conté amiant i estarem massa expostats. Recorda fer l’extracció de la mostra a través d’una empresa especialitzada. Hauràs d’enviar la mostra a analitzar a un laboratori especialitzat en detecció d’amiant. Aquí et deixem una llista de laboratoris d’anàlisi d’amiant a l’estat espanyol.

Com retirar l’amiant de l’uralita

Grua de RetiradaAmiant.cat

Com has pogut observar, existeixen diferents metodologíes per veure si la uralita conté o no amiant. A més a més, hi ha altres indicis que ens poden servir d’ajuda per a averiguar-ho, com ara l’estudi de la ubicació de l’edifici. Aquelles construccions que es troben en ambients on predomina la humitat o que tenen molta contaminació al voltant, són més propences a patir un deteriorament dels materials de revestiment, provocant l’exposició de les fibres d’amiant a l’exterior.

En cas que et trobis davant d’aquesta problemàtica o que no sàpigues segur si la edificació conté amiant, el millor que pots fer és contactar amb una empresa professional com RetiradaAmiant.cat.


Empresa de retirada d’amiant

A RetiradaAmiant.cat ens fem càrreg de retirar amiant de tot Catalunya i el Principat d’Andorra, sigui quina sigui la situació.

No dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres per demanar pressupost o informar-te sobre quin és el procediment de retirada d’amiant de l’uralita. Estem a la teva disposició per poder-te oferir una solució.

Comparteix aquest post:

Últims 5 posts

Serveis

Retira el teu amiant

Estem certificats

Estem certificats per a retirar, transportar i eliminar amiant des de l’any 2015. 

logotip rera amiant català