És obligatori retirar la uralita?

L'uralita és obligatori retirar-la a través d'una empresa especialitzada en aquest tipus de residu. En aquest post t'expliquem els detalls.

A Espanya es va utilitzar amiant blanc sobretot en la fabricació de plaques ondulades de fibrociment (uralita), aïllants i també en canalitzacions, dipòsits i conduccions d’aigua. Però ara mateix i desde fa fa ja quasi 20 anys, a Espanya està prohibit fabricar la uralita o qualsevol producte de fibrociment amb amiant.

Aquesta prohibició és del desembre del 2002, encara que des d’un any abans ja se’n prohibia la fabricació i només es permetia vendre el que ja estava fabricat. Aquesta normativa no afectava els materials que ja estaven instal·lats i que, per tant, estan permesos fins al final de la seva vida útil.


Calcular la vida útil de l’amiant

Però… es pot calcular la vida útil de l’amiant? En els casos que exposarem a continuació, sí.

Podem considerar que l’amiant ha arribat al final de la seva vida útil en aquestes situacions:

 • Quan en el cas de canalitzacions i dipòsits comencen a aparèixer filtracions d’aigua i esquerdes.
 • Quan una placa o peça concreta pateix algun tipus de desperfecte que pot ser ocasionat per simples inclemències meteorològiques.
 • Quan debem el·liminar amiant en el cas de realitzar reformes i millores en un edifici. 

Pasos per eliminar la uralita

Fibrociment contaminat
Operari de RetiradaAmiant.cat

A continuació, t’expliquem detalladament els 10 passos que fan falta seguir per retirar la uralita en qualsevol dels nostres serveis de retirada d’amiant:

 1. Preparar l’àrea de treball. Treure tot el que no sigui necessari i cobrir el terra o altres superfícies amb polietilè que pugui ser eliminat posteriorment.
 2. Garantir que hi ha suficients bosses d’alta resistència o polietilè per embolicar les làmines / peces més tard.
 3. Assegurar que hi ha un mitjà segur per arribar al material que volem retirar. Començar a retirar/desmuntar el ciment d’amiant metòdicament.
 4. Baixar les peces que es retirin i col·locar-les amb cura sobre la làmina de polietilè on no es facin malbé.
 5. Comprovar si hi ha restes. Netejar a mà, utilitzant draps d’un sol ús i assegurar-se que els trossos petits o la pols es col·loquen a la làmina de polietilè. 
 6. Embolicar les làmines / peces en polietilè o posar-les dins d’una bossa si són prou petites.
 7. No els trenquem. Tanquem amb cinta adhesiva. Tornem a fer el mateix perquè quedin en doble bossa.
 8. També haurem d’eliminar el polietilè utilitzat per cobrir el sòl, les granotes, màscares i EPIS utilitzats i qualsevol altre residu del treball com a residu d’amiant.
 9. Netejar el calçat. Col·locar el drap juntament amb els residus. Realitzar el mateix procediment de doble embutxacat per a aquests.
 10. Dutxar-se en la dutxa habilitada, i rentar les eines utilitzades. No passa res perquè algunes fibres d’amiant se’n vagin per l’aigüera, ja que es troben de forma natural a l’aigua que bevem cada dia. No ens fa cap mal, ja que no ho respirem.

Obligatorietat de retirar la uralita

Sí és obligatori doncs retirar la uralita de les edificacions que estiguin afectades, per seguretat i per salubritat d’inquilins i veïns.

El més perillós de tots és l’amiant respirable, com el projectat com a ignífug, situat a garatges i comunitats de veïns: qualsevol corrent d’aire pot provocar la dispersió de fibres que inhalem fàcilment.

Encara que en els plans de rehabilitació d’edificis hi hauria d’estar contemplada una partida pressupostària per a la possible retirada d’elements contaminats per amiant, és comú que el descobriment d’amiant es contempli com una sorpresa i un augment del pressupost.

En aquest moment, quan parlem d’una coberta és probable que es plantegi com a solució doblar la quantitat de material en comptes de retirar-lo, no obstant el més recomanat és sempre retirar-lo.

A RetiradaAmiant.cat ens podem encarregar de retirades d’amiant realitzades il·legalment en boscos, polígons industrials o qualsevol lloc no autoritzat.

Contacta amb nosaltres:

Comparteix aquest post:

Últims 5 posts

Serveis

Retira el teu amiant

Estem certificats

Estem certificats per a retirar, transportar i eliminar amiant des de l’any 2015. 

logotip rera amiant català