Què és l’amiant friable

Un material friable o que té la capacitat de la friabilitat, és aquell que té la capacitat d'alliberar fibres, pot ser disgregat, o convertit en pols només amb la força de la mà.

Moltes vegades a l’hora de buscar una empresa per retirar amiant pots trobar pàgines de servei de retirada d’amiant del tipus “retirada d’amiant friable”. Però què significa que un amiant és friable?

En aquest post t’explicarem qué es l’amiant friable i quins tipus de materials es poden considerar friables.

Amiant friable: què significa que un amiant és “friable”?

Un material friable o que té la capacitat de la friabilitat, és aquell que té la capacitat d’alliberar fibres, pot ser disgregat, o convertit en pols només amb la força de la mà.

Quan un material no és friable, vol dir que les seves fibres o pols només es poden alliberar a l’aire en el cas d’utilitzar maquinària pesada.

Els materials considerats friables doncs, poden alliberar fibres i components a l’aire fàcilment. En el cas de que aquests components siguin tòxics, el material s’ha de manipular amb precaució i seguint certes mesures de seguretat.

L’amiant friable és aquell tipus de material fabricat amb amiant o fibrociment que es pot disgregar fàcilment amb la mà i per tant alliberar les seves fibres a l’aire.

RetiradaAmiant.cat

Diferències entre materials friables i no friables

Els materials “friables” son aquells formats per fibres que es desfàn només amb la mà

Dins el món de la construcció hi han grans quantitats de materials friables i no friables. Saber distingir entre un i altre és bàsic a l’hora de dissenyar una retirada d’amiant, i també és molt important dins el món de la prevenció laboral.

Com a materials friables hi hauria:

 • Morter projectat en façanes
 • Pintures
 • Fibres per a aïllament tèrmic i acústic (fibra de vidre, llana de roca…)
 • Aïllants fets a base de celulosa o cartró

Com a materials no friables hi hauria:

 • Teules i totxos
 • Formigó
 • Plaques de fibrociment
 • Fusta

On podem trobar amiant friable

A l’hora d’afrontar una retirada d’amiant hem de tenir molt present i analitzar si hi ha amiant friable present a la instal·lació.

Els materials que poden contenir amiant friable son:

 • Juntes d’aïllament
 • Panells aïllants tèrmics i acústics
 • Cordons trenats utilitzat en aïllament de calderes
 • Amiant projectat

Retirar amiant friable

Fibrociment contaminat
Retirada d’amiant

A l’hora de planificar una retirada d’amiant hem de tenir en compte si estem davant d’una construcció que té presència d’amiant friable.

En el cas que així sigui s’hauràn d’extremar les mesures de protecció per evitar que es produeixi contaminació al voltant de la instal·lació i minimitzar els riscos al màxim. Les mesures de descontaminació en el cas de tractar-se d’amiant friable s’hauràn d’extremar, així com ampliar l’àrea de protecció durant els treballs i després.

Per això, si necessites retirar amiant friable o amiant que es troba molt deteriorat i que pot ser fàcilment convertible en pols, compta amb una empresa especialitzada en retirar amiant com és retiradaamiant.cat.

Estem registrats al RERA amb el número d’inscripció 01/AG/15, i comptem amb tots els permisos de retirada, transport, i el·liminació d’amiant que otorga la Generalitat de Catalunya.

Truca’ns sense compromís i veurem com podem ajudar-te.

Comparteix aquest post:

Últims 5 posts

Serveis

Retira el teu amiant

Estem certificats

Estem certificats per a retirar, transportar i eliminar amiant des de l’any 2015. 

logotip rera amiant català