On hi ha amiant en una casa?

On hi ha amiant en una casa? Podem trobar amiant en bidons i dipòsits, canonades, gres i rajoles ceràmiques... En aquest post fem una repassada on hi ha amiant a casa

Com probablement sàpigues, l’amiant és un conegut carcinogen. Mentre que la major part dels casos d’amiant es produeixen per haver tingut contacte amb el material en entorns comercials i industrials, encara hi ha alguns casos d’amiant que es produeixen per la seva exposició a zones residencials.

Les fibres d’amiant poden causar malalties pulmonars greus, com el mesotelioma, i la inhalació prolongada de fibres d’amiant pot provocar malalties mortals com el càncer.

Si tens curiositat per saber on hi pot haver amiant a casa, seguiu llegint per a esbrinar-ho.

Què és exactament l’amiant

L’amiant és un mineral d’origen natural que s’ha utilitzat en moltes indústries diferents al llarg dels anys, però especialment al món de la construcció. Amb el temps, però, s’ha descobert que aquest mineral pot causar una sèrie de problemes de salut si s’inhala o s’ingereix.

Relacionat: quins tipus d’amiant existeixen?

Per això, s’ha prohibit l’ús de molts materials de construcció fabricats amb aquest material, com les teules i les canonades, a causa dels alts nivells d’amiant. Per tant, és important ser conscient d’on es troba l’amiant a una casa i prendre mesures per evitar l’exposició. Si sospiteu que heu estat exposats a l’amiant, és important que cerqueu atenció mèdica immediata i que contacteu una empresa especialitzada en retirar amiant.


On hi ha amiant a casa

Si sospiteu que té amiant a casa, és important que un professional ho examini. Això ajudarà a determinar el nivell dexposició i qualsevol risc potencial associat a ell. Si els resultats indiquen que hi ha una quantitat significativa d’amiant a la zona, és probable que hagi de prendre mesures per descontaminar casa seva i evitar una exposició més gran.

Bidons i dipòsits de fibrociment

Usuari protegit amb roba de protecció individual retirant bidons amb amiant amb una grua d'un teulat.
Retirada de bidons fabricats amb uralita

Entre altres aplicacions, els bidons de fibrociment s’utilitzen des de fa molts anys com a dipòsits de tota mena, també d’aigua. Tot i això, al final de la seva vida útil han de ser retirats i substituïts per una empresa especialitzada. Això és degut a que aquests materials tenen el potencial de produir toxines cancerígenes en degradar-se amb el temps. A més, les fibres d’amiant que hi ha a l’interior d’aquests bidons alliberen pols a l’aire, que té el potencial de causar problemes respiratoris. En definitiva, aquest tipus de bidons no val la pena, ni la despesa ni el risc d’utilitzar-los. Els bidons de fibrociment, quan han arribat al final de la seva vida útil, han de ser substituïts per alternatives més segures.

Plaques de fibrociment per a sostres i parets

Les plaques de fibrociment, també conegudes com a plaques d’amiant, van ser un material de construcció molt popular que s’utilitzava a moltes cases i edificis comercials arreu del món.

Aquestes plaques estan fetes d’un tipus especial de ciment anomenat fibrociment, que està compost per diferents tipus de fibres de minerals entrellaçades. Aquestes fibres poden estar formades per diferents tipus de materials, des de minerals no tòxics com la coneguda llana de roca, fins a compostos cancerígens com ara fibres d’amiant. En conseqüència, les plaques de fibrociment antigues són molt susceptibles a contenir toxines d’amiant, cosa que fa que els usuaris corrin el risc de patir diverses malalties respiratòries si les manipulen o el material està molt envellit.

Ja sigui que es trobin a sostres, revestiments o parets interiors, les plaques de fibrociment representen un greu risc per a la salut i no s’han de retirar sense una acurada consideració.

Baixants i canonades

Retirada de bajantes de fibrocemento por un operario protegido con equipamiento EPI
Retirada de canonades de fibrociment amb amiant

Els baixants, canalons i canonades fabricats amb fibrociment poden contenir amiant. Si aquests materials s’alteren o es fan malbé, les fibres poden ser transportades per l’aire, ser inhalades i potencialment causar problemes de salut.

Si és possible, considereu la possibilitat de canviar i utilitzar baixants i canonades de formigó reforçat amb fibra o PVC per reduir el potencial d’exposició a l’amiant.

Potser t’interessa: quant dura l’amiant a l’aire?

Rajoles i ceràmica antiga (anys 50, 60 i 70)

Fotografia de rajoles antigues
Rajoles antigues típiques de mitjans del segle XX

Com hem dit, l’amiant era una substància popular a la indústria de la construcció durant els anys 60 i 70, quan es van fabricar les clàssiques rajoles i gresos per a terres de viviendes.

Algunes d’aquestes rajoles contenien petites quantitats d’amiant, que poden ser perilloses si es fan malbé o alteren de forma mecànica (es destrueixen mitjançant la força).

Per tant, és important que qualsevol persona que tingui a casa rajoles fabricades durant aquest període de temps sigui conscient de la possibilitat que puguin contenir restes d’amiant i eviti el contacte amb qualsevol rajola danyada o alterada. Si teniu alguna pregunta o preocupació sobre aquest tipus de rajoles, no dubteu a posar-vos en contacte amb l’autoritat local de materials perillosos per obtenir o orientació.

Teulades de magatzems i garatges

Placa de fibrociment amb líquens i amb aspecte d'envellit
Placa de fibrociment amb líquens i amb aspecte d’envellit

Avui dia, les plaques de fibrociment més destacades, que tothom coneix més i que tenen més visibilitat són les utilitzades en magatzems i garatges, les també conegudes com a “plaques d’uralita”.

Si trobeu una teulada d’aspecte antic coberta amb plaques de fibrociment, probablement contingui amiant. En aquests casos, el millor és evitar manipular, enderrocar ni qualsevol sostre de fibrociment daspecte antic i fer que el retirin adequadament.

Materials d’aïllament per a calefaccions i aires condicionats

Fogons de gas natural encesos
L’amiant es va utilitzar també en calefaccons i estufes antigues

L’amiant és un mineral que té unes propietats molt bones en quant a aïllament. Per això a les dècades de 1960 i 1970, moltes indústries van començar a utilitzar l’amiant en els seus processos de fabricació, especialment per a l’aïllament de canonades de climatització i també en fontaneria.

A mesura que l’amiant es va començar a utilitzar en aquestes indústries, els treballadors i treballadores es van veure exposades a grans quantitats de fibres d’amiant, que també van ser transportades a casa en aquests materials. Si tens una instal·lació de climatització molt antiga o una estufa dels anys 70 o 80, amb aïllaments fabricats amb fibres, millor no manipulis la instal·lació tu mateix i fes una trucada a una empresa especialitzada.


Com retirar amiant de manera correcta?

La retirada d’amiant l’ha de fer una empresa especialitzada en aquests tipus de feines.

El primer pas que fa l’empresa és identificar el tipus i la ubicació de l’amiant. Això dependrà de la ubicació, el tipus de material i el grau d’exposició. Un cop recopilada aquesta informació, caldrà utilitzar roba de protecció per evitar exposar-se a les fibres no desitjades i precintar la zona. A continuació, cal utilitzar un mètode d’eliminació segur i eficaç, i el transport dels residus al centre de reciclatge.

Per acabar de descontaminar la zona es pot incloure l’aspiració, neteja amb vapor, eliminació química o una altra opció. L’objectiu final és minimitzar l’exposició i evitar més danys. Tenint en compte aquests passos, qualsevol persona pot eliminar l’amiant del seu entorn de manera segura i protegir-se de possibles riscos per a la salut.


No facis obres si sospites que hi ha amiant a casa

L’amiant es pot trobar a casa a molts llocs diferents, però és important saber on és per poder prendre les precaucions necessàries per evitar qualsevol dany a la salut.

Si sabeu on hi ha amiant a casa vostra no feu obres, el manipuleu, ni trenqueu aixecant pols: contacteu amb una empresa especialitzada, podreu protegir la vostra salut dels possibles danys causats per aquest perillós material. Recorda que una retirada d’amiant pot ser gratis si es gestiona tot a través dels ajuts del Gencat per retirar amiant.

Si teniu alguna pregunta sobre on trobar amiant a casa o sobre qualsevol altre aspecte del que hem explicat en aquest post, poseu-vos en contacte amb el nostre equip per obtenir més informació.

Estarem encantats d’ajudar-vos.

Comparteix aquest post:

Últims 5 posts

Serveis

Retira el teu amiant

Estem certificats

Estem certificats per a retirar, transportar i eliminar amiant des de l’any 2015. 

logotip rera amiant català