- 1 Història (i prohibició) de l’amiant a Espanya
- 2 Identificació i reconeixement de l’amiant
- 3 Mesures i plans d’eliminació de l’amiant
- 4 Impacte, prevenció i protecció davant de l’amiant
- 5 Impacte socioeconòmic i perspectives de futur
La presència d’amiant a Espanya, principalment la majoria en edificis amb alguns anys, encara representa un problema important. Tot i la seva prohibició des del 2002, encara hi ha construccions anteriors a aquesta data que contenen aquest perillós material. L’exposició a l’amiant pot causar greus problemes de salut, com ara càncer de pulmó i mesotelioma.
Per abordar aquesta situació, s’han implementat plans d’eliminació, fins i tot mitjançant subvencions per eliminar amiant, i s’han establert normatives de seguretat estrictes. És fonamental conscienciar sobre els riscos de l’amiant i prendre mesures per eliminar-lo.
En aquest post repassarem la història, estat legal i problemàtica de l’amiant a Espanya.
Història (i prohibició) de l’amiant a Espanya
L’ús de l’amiant a Espanya com a material per a una àmplia gamma d’aplicacions a diferents sectors es remunta a inicis del segle XX. El moment àlgid d’ús i desenvolupament de productes derivats de l’amiant es va produir durant la segona meitat i darrer quart del segle XX, des dels anys 60 fins als 80.
No obstant, a mesura que van sorgir evidències dels seus efectes nocius per a la salut, es van prendre mesures per prohibir-ne la utilització. El 2002, es va establir la prohibició total de la utilització i comercialització de l’amiant al país.
El 2006 va sortir a la llum el Reial Decret RD 396/2006 que és la normativa que regula actualment els treballs exposats a amiant.
Tot i la prohibició, molts edificis i elements industrials construïts abans de 2002 encara contenen amiant.
Problemes de salut derivats de l’exposició a l’amiant
L’exposició a l’amiant està associada a malalties greus, com l’asbestosi, el càncer de pulmó i el mesotelioma pleural. Aquestes malalties solen tenir un període d’incubació llarg, cosa que en dificulta la detecció precoç i el tractament efectiu.
És crucial conscienciar sobre els perills de l’amiant i prendre mesures per prevenir l’exposició i reduir el risc de malalties relacionades.
Riscos laborals i normatives de seguretat relacionades
Els treballadors exposats a l’amiant corren un risc significatiu per a la salut. Actualment, és obligatori comptar amb normatives de seguretat per protegir els empleats de l’exposició a aquest mineral carcinògen en el cas de treballar-hi.
A més, hi ha protocols de vigilància i monitorització per a casos d’exposició perllongada (sobretot en treballadors ja jubilats).
Aquestes actuacions compleixen un paper fonamental en la prevenció de riscos laborals i la protecció de la salut dels treballadors.
Identificació i reconeixement de l’amiant
L’amiant és una família de minerals metamòrfics amb textura fibrosa, amb unes característiques úniques que el fan resistent a la calor, foc, químics i electricitat. Per tal d’identificar-ne la presència i prendre les mesures necessàries, és important comprendre les propietats i els tipus d’amiant existents.
Característiques i tipus d’amiant
Hi ha diversos tipus d’amiant, però especialment preocupants són les varietats més perilloses. Aquestes són l’amiant blau (crocidolita) i l’amiant marró (amosita). Aquests dos tipus d’amiant van ser prohibits entre el 1984 i el 1993.
L’amiant blanc o crisotil, àmpliament utilitzat a Espanya, va ser prohibit a partir d’una ordre ministerial del 2001. Això implica que encara hi ha riscos d’exposició a l’amiant a la gran majoria de llocs del país.
Com reconèixer la presència d’amiant a edificis i objectes diversos
La identificació visual de l’amiant a casa és difícil per la seva aparença similar a altres materials fibrosos. Per tant, és fonamental comptar amb l’ajuda de professionals capacitats per fer inspeccions i anàlisis.
Alguns senyals de la presència d’amiant inclouen:
- la presència de sostres amb plaques de ciment en fibra
- canonades o baixants antics a façanes, patis interiors o conductes de ventilació
- revestiments antics a sostres o parets
- sistemes d’aïllament en calderes i calefaccions antigues (+40 anys)
Si sospites de la presència d’amiant, és important no manipular ni fer malbé el material i buscar assessorament professional.
Per a més informació fes una ullada al nostre post dedicat a com saber si tens amiant a casa.
Mètodes de mostreig, detecció i anàlisi per identificar amiant a Espanya
Per a la detecció precisa de l’amiant, normalment es fa servir l’anàlisi visual i la documentació amb les dades tècniques de l’edifici.
Algunes dades que poden ajudar a identificar amiant o asbest són:
- Data de construcció de l’edifici
- Presència o no de les sigles “NT”
- Documentació tècnica de la construcció
També hi ha mètodes de mostreig i anàlisis específiques complexes que requereixen anàlisis de laboratori. Això comença per la recol·lecció de mostres representatives del material sospitós i la seva posterior anàlisi al laboratori mitjançant tècniques com:
- microscòpia òptica de llum polaritzada
- microscopi electrònic d’escombrada
Aquestes anàlisis permeten determinar la presència i la concentració de fibres d’amiant al material, però són mètodes cars de dur a terme.
Paper de les empreses i professionals en la gestió de l’amiant
Les empreses i els professionals involucrats en la construcció i el manteniment d’edificis tenen un paper fonamental en la gestió de l’amiant.
La seva responsabilitat és identificar i avaluar el risc d’exposició a l’amiant, prendre les mesures de seguretat adequades durant les obres i garantir el compliment de les normatives vigents.
A més, tota empresa que treballi amb amiant ha d’estar certificada i comptar amb personal capacitat i format en la manipulació i l’eliminació segura del material.
Mesures i plans d’eliminació de l’amiant
Quines mesures i plans hi ha implementats tant a nivell nacional com europeu per abordar l’eliminació de l’amiant?
A nivell nacional: estratègies per eliminar l’amiant a Espanya
Com hem dit anteriorment, la normativa que regula les mesures de seguretat per a treballs exposats a amiant és el RD 396/2006.
No obstant, al nostre país són les autonomies les que tenen transferits els plans i normatives per a l’eliminació de l’amiant a Espanya.
Accions i programes en curs per eradicar l’amiant a Espanya a diferents comunitats autònomes
A Espanya, s’estan duent a terme diverses accions i programes per eradicar l’amiant a diferents sectors, a nivell d’administracions autonòmiques.
Alguns exemples de normatives i programes engegats per diferents autonomies són:
- Junta d’Andalusia: ha establert un pla per eliminar l’amiant als edificis públics educatius.
- Generalitat de Catalunya: ha engegat un pla per a l’erradicació de l’amiant 2023-2032, destinant 10 milions € només el 2023.
- Xunta de Galicia: convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’edificis incloent l’eliminació d’amiant
- Junta de Castella i Lleó: convocatòria d’ajuts per retirar amiant a través de la conselleria dIndústria, Comerç i Ocupació.
Aquests programes només són alguns exemples que demostren la voluntat de les administracions públiques i altres entitats d’abordar el problema de l’amiant i treballar en la seva eliminació en sectors clau, amb l’objectiu de garantir la seguretat i la salut de la població.
Així mateix, s’han establert mecanismes de coordinació entre les diferents administracions per tal de garantir una gestió efectiva i unificada del problema.
A nivell europeu: normativa europea sobre l’amiant
A nivell europeu, l’ús i la distribució de l’amiant està prohibit des de l’any 2005.
Segons dades de l’oficina estadística Eurostat, el 78% dels càncers classificats com a malaltia laboral els provoca l’amiant.
Comissió Europea
A nivell comunitari s’estan constantment impulsant iniciatives per eliminar completament l’amiant i garantir la protecció dels treballadors.
Per a més informació sobre els perills de l’amiant podeu consultar aquest infogràfic de la Comissió Europea sobre l’amiant i el seu impacte a nivell laboral (en anglès).
Experiències internacionals d’èxit en l’eliminació de l’amiant
Hi ha experiències internacionals d’èxit en l’eliminació de l’amiant que poden servir de referència per a Espanya. Per exemple, Suècia va llançar un massiu i ambiciós programa d’eliminació d’amiant els anys ’80 que va resultar molt efectiu.
Impacte, prevenció i protecció davant de l’amiant
Quin impacte té per a les persones l’amiant i com es protegeix la població?
Mesures de seguretat, protocol i protecció per a treballadors exposats a l’amiant
Algunes de les disposicions de seguretat que podem trobar a la normativa que regula la protecció dels treballadors exposats a l’amiant són les següents:
- Totes les empreses que treballin amb amiant (també les que el retiren) han d’estar registrades a una base de dades RERA (Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant).
- És obligatori fer servir equips de protecció personal (EPP) com mascaretes respiratòries, roba de protecció i guants.
- L’amiant retirat haurà de ser embalat i identificat correctament per transportar-lo
- L’amiant només podrà eliminar-se en deixalleries i abocadors autoritzats amb aquesta finalitat i al qual només poden accedir empreses registrades en un RERA.
Importància de la formació i conscienciació sobre l’amiant en diversos àmbits
La formació i la conscienciació són clau per prevenir els riscos relacionats amb l’amiant.
Per exemple, és fonamental proporcionar una capacitació adequada als treballadors, professionals i a la societat en general sobre els perills de l’amiant, la identificació, la manipulació segura i els protocols a seguir en cas d’exposició.
A més, és important promoure la consciència pública sobre la importància de l’eliminació de l’amiant i de fomentar l’adopció de pràctiques segures.
Rol de les administracions públiques en l’eliminació de l’amiant a Espanya
Les administracions públiques tenen un paper fonamental en la prevenció i el control de l’amiant a Espanya.
Actualment, a més de les campanyes i subvencions per a la retirada, les administracions també duen a terme campanyes de sensibilització i educació per conscienciar sobre els perills i promoure una gestió adequada de l’amiant i una eliminació progressiva del residu.
Impacte socioeconòmic i perspectives de futur
Com hem esmentat més amunt, la Comissió Europea calcula que, de tots els tipus de càncers que tenen un origen laboral, el 78% són causats per l’amiant. (Font: Consell Europeu). L’impacte social i econòmic de l’amiant és gran. Vegem per què.
Conseqüències econòmiques i socials de la presència d’amiant a Espanya
La presència d’amiant a Espanya ha tingut greus repercussions tant a nivell econòmic com social.
Costos d’eliminació
En primer lloc, els costos associats a l’eliminació i la gestió segura de l’amiant són significatius, implicant despeses en desmantellament, transport i disposició adequada dels materials contaminats. A més, això pot afectar l’economia local d’empreses i particulars que no es poden permetre assumir aquest cost i han de, o bé viure amb el residu, o esperar que se’ls concedeixi una subvenció. Els treballs poden ser complexos si l’amiant es troba a llocs amb molta concentració d’edificis oa àrees densament edificades.
Costos sanitaris
En segon lloc, l’exposició a l’amiant ha generat un impacte negatiu en la salut de la població i de milers de treballadors, fet que ha portat a un augment dels costos sanitaris i socials. El tractament de malalties relacionades amb l’amiant, com el càncer de pulmó i el mesotelioma, suposa una gran despesa per als sistemes de salut i pot generar conseqüències econòmiques a llarg termini a causa de la discapacitat i la pèrdua de productivitat laboral.
Costos socials
En tercer lloc, a nivell social, la presència d’amiant ha generat preocupació i alarma entre la població, especialment a les comunitats on s’han identificat àrees amb alta concentració d’aquest material. Moltes famílies han perdut éssers estimats per malalties causades per l’amiant, principalment en sectors industrial, ferroviari i de la construcció. Al principi, la manca d’informació i la manca de mesures concretes per abordar el problema va generar por, desconfiança i malestar entre els ciutadans, i va portar a l’aparició de moltes associacions d’afectats per l’amiant.
Reptes i oportunitats en la gestió de l’amiant a nivell nacional
La gestió de l’amiant a Espanya presenta diversos reptes. Per exemple, un dels principals desafiaments és la identificació i registre adequat dels edificis i llocs que contenen amiant a nivell nacional (recordem que ara això es realitza a nivell autonòmic).
Així mateix, la substitució segura de l’amiant de vegades comporta dificultats econòmiques, tècniques i logístiques.
No obstant això, la gestió de l’amiant també ofereix oportunitats per a la rehabilitació d’edificis millorant-ne les característiques, l’aïllament i l’eficiència energètica, aspectes que són cada vegada més importants dins del món de l’edificació.
RetiradaAmiant.cat
Perspectives i projeccions per a l’eliminació total de l’amiant a Espanya
La conscienciació sobre els riscos associats a l’amiant ha augmentat en els últims anys, cosa que ha portat a un compromís més gran a detectar i eliminar l’amiant per part de les institucions i la societat civil. Això requereix un compromís continu per part de les autoritats, així com de la col·laboració i la participació activa de la societat civil i les organitzacions.
Rol de la societat civil i organitzacions en la lluita contra l’amiant
La lluita contra l’amiant a Espanya no sols depèn de les accions governamentals, sinó també de la participació activa de la societat civil i les organitzacions.
En aquest sentit, diverses associacions, sindicats de treballadors i grups d’afectats tenen un paper fonamental en la sensibilització, la denúncia de situacions d’exposició i la demanda de mesures concretes.
El treball col·laboratiu entre els diferents actors socials és essencial per promoure la transparència, la informació i el retre comptes en relació amb l’amiant.