Abocaments d’Amiant a Boscos

La gestió de l’amiant s’ha de dur a terme sempre per una empresa especialitzada i certificada, per evitar riscos per als treballadors, els propietaris de la instal·lació on es troba l’amiant i terceres persones.

No obstant, la retirada d’amiant de forma correcta implica que l’empresa ha de disposar de tots els equipaments necessaris i les llicències corresponents.

No és infreqüent trobar-se notícies al diari que informen sobre abocaments il·legals en boscos, tant per persones que retiren amiant ells mateixos sense cap protecció o per part de falses empreses que realitzen els treballs de forma fraudulenta.

Alguns exemples són:

Per què la gent aboca amiant al bosc?

Les raons principals dels abocaments il·legals d’amiant al bosc son dues:

  1. El propietari de la instal·lació no vol pagar els serveis d’una empresa especialitzada, i retira l’amiant de forma individual ell mateix (exposant-se als perills de l’amiant). Com que l’accés al punt d’el·liminació d’amiant està restringit a empreses certificades, aquesta persona sap que no podrà accedir a la instal·lació i acaba abocant els residus al bosc o en algun altre lloc.
  2. Una empresa sense llicències oficials ni registre al RERA es fa passar com empresa oficial en retirada d’amiant. No obstant, de nou, com que aquesta falsa empresa no té accés a cap punt d’el·liminació d’amiant, l’única opció que té és desfer-se dels residus de forma il·legal, abocant-los al bosc o en altres zones.

Quines són les multes per abocaments il·legals d’amiant?

operaris retirant amiant
Operaris de RetiradaAmiant.cat durant una retirada

Els ajuntaments i les administracions segueixen de prop qualsevol abocament il·legal d’amiant que es produeix en una zona no autoritzada, i normalment sempre s’acaba enxampant el reponsable de l’abocament.

De fet, tant Mossos d’Esquadra, policies locals com agents rurals poden denunciar a qualsevol persona o empresa que aboqui amiant i fibrociment de forma il·legal. Si a més la zona és parc natural o gaudeix de certa protecció mediambiental, les penes poden ser encara més grans.

Les multes i denúncies es basen normalment en:

  • Incompliment de la llei de residus
  • Delicte mediambiental
  • Frau (en el cas de falses empreses)

Els imports poden anar des dels 1000€ fins a més de 100.000€, depenent de les quantitats abocades, la zona i qui ho ha fet (particular o empresa).


Com evitar que el teu amiant acabi al bosc?

Si necessites retirar amiant i vols assegurar-te que ho fa una empresa especialitzada apunta els següents consells que et donem a continuació.

Comproba que l’empresa està inscrita al RERA

Estem inscrits al RERA amb el número 01/AG/15

Qualsevol persona amb un ordinador pot agafar el logotip del RERA i fer-se passar per empresa oficial. Encara que l’empresa digui que està inscrita al RERA, et recomanem comprobar la pàgina oficial del RERA a la web del Gencat i veure que el número d’inscripció i el NIF són correctes.

Desconfia d’ofertes ridículament baixes

El tipus d’empreses que no estàn certificades però es fan passar com sí ho estàn no han de pagar llicències ni tenen despeses en relació a transport i tractament dels residus, el que significa que poden oferir preus més baixos que una empresa que treballa de forma legal. Si has demanat pressupostos a varis proveïdors de retirada d’amiant desconfia d’aquella oferta que sigui molt més baixa que les altres.


Retirar Amiant del Bosc

A RetiradaAmiant.cat ens podem encarregar de retirades d’amiant realitzades il·legalment en boscos, polígons industrials o qualsevol lloc no autoritzat.

Si ets un ajuntament o administració i has de realitzar una retirada d’amiant il·legal contacta amb nosaltres sense compromís:

Comparteix aquest post:

Últims 5 posts

Serveis

Retira el teu amiant

Estem certificats

Estem certificats per a retirar, transportar i eliminar amiant des de l’any 2015. 

logotip rera amiant català